Oricat de bine gandit ar fi un produs sau cat de bun este, aproape ca nu conteza daca el nu este disponibil la momentul potrivit si in locatiile care conteaza. Trainuirea personalului din magazine inca mai este o practica ce functioneaza, dar cu toata rotatia personalului din retail din ultima vreme, nu poti sustine o strategie de motivare pe termen lung. In plus, cu cat reteaua de retaileri este mai complexa, cu atat devine mai dificil de sustinut un astfel de program. Cum masori succesul programului, cum iti tii partenerii din retail motivati, care este costul real al programului si care sunt actiunile firesti pentru optimizare? Sunt intrebari a caror raspunsuri trebuie sa le ai pregatite inainte de inceperea programului de motivare. Dar, sa discutam putin despre cateva elemente cheie pe care trebuie sa le contina un program.
De exemplu, daca vanzarile retailerului sunt de 20.000 Euro in fiecare luna, o crestere de 15-20% pentru oferirea unei recompense poate fi considerata ca fiind acceptabila. Recompensarea se face cel mai adesea prin oferirea de “cash back”, alte produse in compensare, puncte ce se pot transforma in produse IT si electrocasnice sau chiar vacante.
Exact ce spuneam la inceput, ei sunt prima linie in relatia cu consumatorul si feedback-ul lor este important. Un program de motivare ce are success, nu se bazeaza doar pe incentivare si pe support. De exemplu, un numar constant de reclamatii dintr-o problema de proiectare a ambalajului produsului il va determina pe retailer sau personalul de vanzare sa evite recomandarea lui.
Pliantele campaniei puse la vedere, expunerea la raft, posterele afisate in magazine, sunt elemente pe care nu le poti cuantifica imediat, insa ele contribuie la vizibilitatea produsului tau si constientizarea pe termen lung. Cum monitorizezi exact acest lucru? Iti vom spune in randurile ce urmeaza.
Creaza mai multe niveluri in cadrul programului. Un manager de achizitii din cadrul unui lant de magazine doreste sa aiba accces la rulajul total si la bonusul obtinut pentru achizitiile unei luni, in timp ce personalul de vanzare doreste sa aiba access la punctele obtinute la nivel individual si la premiile pe care le poate obtine.
Tine cont ca noile generatii inteleg primirea unui obiect la fel de repede cum reactioneaza un magazine online bun. Cand oferi un premiu pentru atingerea unui obiectiv, asigura-te ca livrarea se face intr-un timp asemanator, chiar mai repede daca se poate.
Un program de motivare creat prin Rewardiful pentru canalul de retail este simplu de gestionat, poti seta praguri valorice sau segmente de recompensare diferite, asiguri comunicarea cu retailerii in timp real si poti monitoriza performanta programului. Sa presupunem ca incepi un program de motivare chiar de maine, iata ce trebuie sa stii:
– Iti creem interfata programului;
– Incarci baza de date pe diverse niveluri de management;
– Stabilesti pragurile de recompensare si premiile, alegand din catalogul nostru de premii;
– Trimiti email blast prin care anunti inceperea programului;
– Monitorizezi activitatea in cadrul programului;
– Odata ce punctele sunt recompensate si premiul revendicat, noi ne ocupam de livrarea premiului.
Acorda puncte retailerilor ce asigura o buna vizibilitate a produsului tau. Este simplu! Tot ce trebuie sa faca este sa incarce poze in Rewardiful cu produsul la raft, afisele promotionale, pliante si alte elemente pe care le consideri importante. Orice alte idei pot fi binevenite.